تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌ با دقت انجام شود‌

چرا تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌ باید با دقت و ظرافت خاصی انجام شود‌؟

تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌ یک کار بسیار حیاتی است؛ زیرا این دستگاه در عملیات عصب‌کشی دندان‌ها نیز استفاده می‌شود و به واسطه ابزار‌هایی که در سر آن قرار می‌گیرد به بخشی از بدن بیمار نفوذ می‌کند و کوچک‌ترین خرابی در این دستگاه، می‌تواند موجب آسیب‌های جبران‌ ناپذیری شود.

پس برای اینکه نکاتی مهمی از این ایزار حیاتی بدست بیاورید و از اهمیت این دستگاه و ویژگی‌های آن و نحوۀ تعمیر آن آگاه باشید، این مطلب بسیار مهم از سایت احیاطب شهریار را تا انتها، همراه با ما مطالعه کنید.

تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌

همان‌طور که می‌دانید، هر دندان دارای دو بخش مهم به نام تاج و ریشه است که در بخش تاج قسمتی وجود دارد که مینای دندان نام دارد. بخش درونی مینای دندان قسمتی به نام عاج است و بخش بیرونی مینای دندان نیز تاج است.

اتاق پالپ نیز یک‌بخشی از عاج دندان است که در بخش زیرین آن قرار گرفته است. اتاق پالپ یکی از مهم‌ترین قسمت‌های دندان محسوب می‌شود؛ زیرا عصب و تمامی عروق به آن نفوذ کرده و وظیفه تأمین تغذیه را برای باقی بخش‌های دندان بر عهده می‌گیرند.

تا وقتی که اتاق پالپ دندان در برابر تهدید عوامل میکروبی قرار نگرفته باشد، احتیاجی به ترمیم و درمان عصب نخواهد بود. چنانچه دندان در معرض عوامل تهدیدکنندۀ میکروبی قرار گرفته باشد، اولین بخشی که شروع به آسیب‌دیدن می‌کند، مینای دندان است.

عاج دندان هم جزو اعضای ضعیف دندان به شمار می‌آید و درصورتی‌که دچار پوسیدگی شود، واکنش بسیار شدیدی از خود نشان می‌دهد.

همچنین در مواردی که پوسیدگی شدیدتر و عمیق‌تر شده و از سد محکم مینای دندان عبور کرده باشد و به قسمت عاج دندان برسد، بدن شک، هنگامی که شما نوشیدنی‌های خیلی سرد یا داغ بنوشید به دلیل ضعیف شدن عاج دندان، قطعاً دندان حساسیت نسبتاً بالایی از خودش بروز می‌دهد.

تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌

عصب‌کشی چیست؟

عصب‌کشی دندان، روش درمانی است که در آن، بخش داخلی (ریشه) دندان که یا دچار التهاب شده و آسیب‌دیده و یا دچار تخریب کامل شده است را از هرگونه آلودگی، میکروب و باکتری، تمیز کرده و هر نوع راهی که منجر به نفوذ مجدد میکروب به آن ناحیه می‌شود را مسدود می‌کند.

در این روش، پالپ دندانی که آلوده شده و آسیب‌دیده است را باید پاک‌سازی کرد تا ساختار دندان همچنان حفظ شود؛ البته در عصب‌کشی دندان در قسمت تاج دندان، هیچ تخریبی صورت نمی‌گیرد و دست‌نخورده باقی می‌ماند.

البته در برخی موارد ممکن است که این درگیری عاج دندان با پوسیدگی، بی‌علامت و بدون هیچ‌گونه عفونتی باشد و شما احساس درد یا ناراحتی با آن نداشته باشید.

گاهی اوقات این پوسیدگی عاج به‌صورت چشمی حتی توسط دندان‌پزشک هم قابل‌مشاهده نیست؛ یعنی برای تشخیص صددرصدی آسیب‌دیدگی، دندانپزشک برای شما یک عکس رادیوگرافی تجویز می‌کند.

چنانچه از تهیه عکس رادیوگرافی دندان‌ها پرهیز کنید و آن را به تعویق بیندازید، احتمال نفوذ این پوسیدگی به اتاق پالپ بیشتر و بیشتر می‌شود. این پوسیدگی درنهایت می‌تواند تمامی اعصاب و عروق حومه دندان پوسیده شده را درگیر کند.

عصب‌کشی چیست؟ تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی

دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌ چیست؟

یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین روش‌های عصب‌کشی دندان، عصب‌کشی دندان با استفاده از دستگاه روتاری است. همان‌طور که می‌دانیم، عصب‌کشی دندان یک فرایند مشخص به‌منظور اهداف درمانی در زمینه دندان‌پزشکی است که به‌احتمال زیاد هر شخص، حداقل یکبار در طول زندگی خود از این فرایند درمانی بهره برده است.

شاید شما هم تجربه این اتفاق را داشته باشید که دندانتان با خوردن مواد دارای قند بالا (مثل خرما یا بیسکوییت) نوشیدنی‌های خیلی داغ و یا بسیار سرد، واکنش‌های حساس شدیدی از خود بروز داده است.

در این مواقع می‌توان تشخیص داد که دندان شما دچار آسیب، شده است و چنانچه اقدامات درمانی دراسرع‌وقت انجام نگیرد، احتمال ازدست‌دادن دندان، افزایش می‌یابد.

البته در بعضی موارد آسیب‌دیدگی دندان که در انتها به عصب‌کشی می‌انجامد، بدون علامت است. به همین منظور می‌توان استفاده از یک عکس رادیوگرافی، ناحیه و شدت آسیب‌دیدگی را تشخیص داد.

بعد از عصب‌کشی، درد دندان دائمی نخواهد بود و پزشک نیز در فرایند عصب‌کشی به دنبال کشتن یا ازبین‌بردن عصب دندان نیست؛ بلکه با انجام درمان عصب‌کشی تصمیم دارد تا ریشه دندان را از هر نوع آلودگی‌های میکروبی پاک‌سازی کند.

سپس کلیۀ کانال‌هایی که می‌توانند به انتها ریشه راه داشته باشند را به‌منظور پیشگیری از خطر انتشار میکروب و عفونت، بسته نگه دارد.

دستگاه عصب‌کشی روتاری دندان‌پزشکی یا همان دستگاه دیجیتال روتاری اندو، توسط فایل‌‌های مخصوص شروع به فعالیت می‌کند. این فایل‌های مخصوص از اَشکال، فرم‌ها و جنس‌های خاصی تهیه شده‌اند.

لازم به ذکر است که فایل‌های مورداستفاده که در دستگاه روتاری می‌توانند دقیقاً مطابق شکل کانال ریشه دندان، حالت گرفته سپس درمان ریشه دندان را باکیفیت و دقت بالا آغاز کند.

مراحل انجام عصب‌کشی دندان با دستگاه روتاری

در تمامی فرایندهای درمانی در حیطه دندان‌پزشکی، بررسی کامل دندان‌ها، اولین و اساسی‌ترین مرحله است. بهتر است به طور مرتب حداقل۲ بار در سال نزد دندانپزشک، بررسی کامل دندان‌ها صورت گیرد تا در صورت وجود مشکلاتی از قبیل پوسیدگی، عفونت و … اقدامات درمانی هرچه سریع‌تر انجام شوند.

اگر این پوسیدگی‌ها و عفونت‌ها، کنترل و درمان نشوند ممکن است بیش از حد پیشرفت کرده و در نهایت، آسیب جدی به ریشه دندان وارد کنند.

  • مرحلۀ اول:
    برای این مرحله شما باید یک عکس کامل رادیوگرافی از دندان و فک خود تهیه کرده باشید و آن را به دندان‌پزشک ارائه کنید. عکس‌های رادیوگرافی معمولاً طی چند دقیقه آماده می‌شوند.
    دندان‌پزشک با مشاهده عکس رادیوگرافی می‌تواند دندانی که دچار مشکل شده است را شناسایی کند و با بررسی از عکس می‌تواند حدود ریشه، وجود یا عدم وجود هرگونه ضایعات اطراف ریشه، میزان پوسیدگی و … را شناسایی کرده و راه‌حل درمانی آن را تجویز کند.
  • مرحلۀ دوم:
    در مرحلۀ دوم برای انجام عصب‌کشی با دستگاه روتاری دندان‌پزشکی باید ابتدا پوسیدگی‌های دندان را برداشته و بعد یک حفره برای دسترسی به عصب دندان، ایجاد کرد؛ سپس با استفاده از دستگاه‌های مخصوص طول ریشه دندان، اندازه‌گیری می‌شود.
  • مرحله سوم:
    در این مرحله باید با استفاده از فایل‌های (سوزن‌های منعطف) مخصوص دستگاه روتاری، ریشه دندان را به طور کامل پاک‌سازی کرد؛ پس از پاک‌سازی ریشه، کانال‌های دندانی هم شست‌وشو خواهد شد.
  • مرحله چهارم:
    برای مرحله آخر عصب‌کشی دندان با دستگاه روتاری باید کمی صبر کرد تا کانالی که به‌منظور دسترسی به عصب دندان ایجاد شده، کاملاً خشک شود؛ پس از خشک‌شدن این قسمت، اغلب با ماده گوتاپرکا پر می‌شود تا از ورود دوباره میکروب‌ها و آلودگی‌ها جلوگیری شود.
    تمامی مراحل عصب‌کشی با دستگاه روتاری و دستگاه اپکس فایندرز انجام می‌شود که مزایای زیادی دارد، مثلاً اینکه درد بعد از عصب‌کشی کاهش می‌یابد و دقت و سرعت عمل دندان‌پزشک، حین انجام عصب‌کشی را افزایش می‌دهد.

عصب‌کشی دندان با تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی

 

چه تفاوتی بین دستگاه روتاری و روش سنتی عصب‌کشی وجود دارد؟

تفاوت اول: تمامی مراحل در روش سنتی هم مثل استفاده از دستگاه روتاری پیش می‌رود. یکی از تفاوت‌هایی که در استفاده از روش عصب‌کشی با دستگاه روتاری و عصب‌کشی سنتی وجود دارد این است که ریشه دندان با فایل پاک‌سازی می‌شود.

دستگاه‌های مورداستفاده برای پاک‌سازی ریشه در روش سنتی اغلب از نوع دستی یا دستگاه‌های عادی هستند. این دستگاه‌ها ممکن است دقت کمتر، سرعت پایین‌تر و کیفیت پایین‌تری در مقایسه با روتاری داشته باشند.

تفاوت دوم: که بین روش دستگاه روتاری و روش سنتی وجود دارد، این است که در دستگاه روتاری از فایل‌های چرخشی استفاده خواهد شد؛ اما در روش دستی به این صورت نیست.

تفاوت سوم: چنانچه برای عصب‌کشی دندان از فایل چرخشی استفاده شود، دیواره‌های عاجی به‌راحتی برداشته می‌شوند و وقتی که فایل در حال چرخش است، خرده عاج‌ها بیرون کشیده می‌شوند.
با انجام این فرایند،

خرده عاج‌ها به‌طرف انتهای ریشه دندان نمی‌روند و زمانی که فایل می‌چرخد به جهت خارج از کانال دندان هدایت می‌شوند.

وقتی دندان‌پزشک از فایل‌های چرخشی دستگاه روتاری دندانپزشکی‌‌ برای عصب‌کشی استفاده می‌کند، باعث می‌شود از مشکلات دندانی مانند انسداد، کج و یا سوراخ شدن تا حدود زیادی جلوگیری شود.

در این صورت، زمانی که کانال عصبی دارای انحنا و خمیدگی باشد، فایل چرخشی به‌راحتی تمام مسیر را طی می‌کند و همچنین تمام قسمت‌های کانال عصبی از میکروب، آلودگی و انواع باکتری پاک‌سازی می‌شود.

وقتی از روش دستی برای عصب‌کشی دندان استفاده می‌شود، این امکان وجود دارد که قسمتی از دیواره عاج نسبت به دیگر بخش‌ها بیشتر برداشته شود که در این صورت شکل‌دهی دیواره کانال به‌صورت یکنواخت و مرتب انجام نخواهد شد.

اما در روش عصب‌کشی با استفاده از دستگاه روتاری با استفاده از فایل‌های چرخشی، همۀ دیواره‌های عاج دندان به‌صورت کاملاً یکنواخت برداشته می‌شوند که با این کار تمام کانال‌های عصبی به‌صورت یکسان در تمام سطوح پاک‌سازی خواهد شد.

به همین دلیل در روش استفاده از روتاری، شکلی که از کانال ایجاد شده که باعث افزایش میزان سرعت و راحتی بیشتر هنگام پرکردن آن با مواد گوتاپرکا می‌شود.

تفاوت چهارم: یکی از بهترین مزایای فایل‌های روتاری این است که آنها فاقد نوک‌ِ تیز و بُرنده هستند؛ یعنی در حین انجام عصب‌کشی از آسیب به دندان و سوراخ شدن دیواره‌های کانال پیشگیری می‌کند؛ لذا روشی بسیار ایمن است.

چنانچه از دستگاه روتاری دندانپزشکی‌‌ برای عصب‌کشی استفاده شود؛ قطعاً باید کانال مرطوب باشد. استفاده از دستگاه و لوازم روتاری در کانال‌های کرودار و باریک دارای عمر کوتاه‌تری است.

مزایای استفاده در درمان ریشه

باتکیه‌بر نکاتی که در بالا ذکر شد، هم‌زمان با پیشرفت تکنولوژی روش‌های جدید و نوین درمان نیز تولید و استفاده می‌شوند که نسبت به روش‌های مشابه قبلی خود فواید فراوانی دارند.

  1. چنانچه عصب‌کشی دندان با استفاده از دستگاه روتاری به‌منظور درمان ریشه انجام شود، میزان کیفیت کار بسیار بالا خواهد بود.
  2. همچنین میزان دقتی که در انجام درمان ریشه دندان به کار برده می‌شود در روش عصب‌کشی دندان با دستگاه روتاری بسیار بالا است.
  3. یکی از بهترین مزایای استفاده از دستگاه روتاری این است که عملیات عصب‌کشی دندان بسیار با سرعت و راحت انجام خواهد گرفت که در این راستا استفاده از این روش برای بیمار نیز بسیار راحت‌تر خواهد بود.
  4. میزان دردی که پس از انجام عصب‌کشی بیمار تحمل می‌کند به نسبت استفاده از روش عصب‌کشی با روتاری بسیار ناچیز است.
  5. دستگاه روتاری دندانپزشکی‌‌، دارای صدای بسیار کمی است. همین موضوع باعث کاهش هیجان و استرس بیمار شده و دندان‌پزشک می‌تواند در کمال آرامش درمان را برای او انجام دهد.
  6. عصب‌کشی با دستگاه روتاری، احتمال اینکه در هنگام عصب‌کشی به دیواره‌های کانال دندان شما آسیب برسد را تا مقدار قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.
  7. در استفاده از دستگاه روتاری، احتمال سوراخ شدن دندان به حداقل می‌رسد؛ چون فایل‌های روتاری فاقد نوک‌تیز و برنده هستند.

نتیجه‌گیری از تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌

در این مطلب از تعمیر دستگاه روتاری دندان‌پزشکی‌‌، سعی کردیم با کارایی و تفاوت‌های این دستگاه بیش‌تر آشنا شویم تا بتوانیم اهمیت آن را بهتر درک کنیم.
به دلیل اینکه دستگاه روتاری یک دستگاه مهم و کاربردی است، هم باید در نگهداری از آن کوشا باشیم و هم اگر دچار خرابی است، پیش از هر اتفاق بد و ناگواری برای تعمیر آن هرچه سریع‌تر، دست به اقدام شویم.

همچنین شما می‌توانید در این زمینه از کارشناسان فنی شرکت احیا طب شهریار از طریق لینک زیر مشاوره رایگان بگیرید.

مشاوره رایگان با کارشناسان فنی احیا طب شهریار

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما